Thomas Harteveld

“Hey,

Ik ben Thomas Harteveld. Rond 2016/2017 ben ik betrokken geraakt bij de Vrienden van Baroeg (VVB), nadat ik er al enkele jaren heb geholpen als vrijwilliger. Ik ben Vriend en help met meedenken over de VVB met het
team, omdat Vriend worden een mooie manier is om te laten zien dat Baroeg dieper gaat dan het zoveelste poppodium. Alles wordt duurder en dus is het belangrijk om extra inkomsten te hebben. De vrijwilligers zijn een soort ambassadeurs met de manier waarop ze helpen en online promoten. Er is een unieke programmering en bands die gewoon naar Rotterdam komen waarvoor je anders ver moet reizen. Bovendien helpt het om Baroeg te verbeteren, doordat de VVB bijvoorbeeld mee hebben geholpen met de pin optie bij de muntautomaat en nieuwe speakers in het café gedeelte van Baroeg. Een belangrijke reden om ook te helpen is om Baroeg verder te helpen voor nog vele jaren met een verbouwing, waarbij ik er op gerust ben dat de mensen achter de schermen ervoor zorgen dat het unieke karakter van Baroeg blijft bestaan. 

Ik heb bijvoorbeeld meegedacht over de VVB-lounge op Baroeg Open Air waardoor je op een rustiger stukje met andere vrienden kan samen komen. Daar maak ik ook altijd even gebruik van hoewel ik ook druk ben met de Plee Sessies op Baroeg Open Air. Bovendien heb ik twee maal een kroegentocht georganiseerd langs alternatieve kroegen in Rotterdam in onder andere Bar3, Café de Zondebok & ‘t Zwarte Schaap, V11, WORM en in Eurotrash (R.I.P.) en gegeten bij COCO Rotterdam van Manuela die ook kookt bij Baroeg. (Check ook alternatieve kroegen Café de Ouwehoer, Voorheen Voight, De Riddert, Rotown, Roodkapje/Burgertrut, Café de Bel en Faas. Mocht ik er een vergeten zijn, hoor ik het graag). Verder zing ik vaak een nummer op de jaarlijkse VVB borrel speelt. In 2019 hebben we met iedereen die dat wilde op het podium ‘Tequila’ gezongen of misschien is vernachelt beter. De VVB is een leuke club mensen waarbij je ook merkt dat mensen elkaar buiten de evenementen vinden.

Puppi’s Plee Sessies
Bij m’n radioprogramma en shows van lokale bands raak je aan de praat met bandleden. Met leden van Dieselburner (R.I.P.) heb ik het er eens over gehad dat ze eigenlijk gewoon op een groot festival als Metropolis Festival, Scumbash of Baroeg Open Air wilden spelen. Desnoods op een kratje bier of bij de plees, zodat nieuwe mensen ze leren kennen. Dat heb ik toen tijdens een overleg van de Vrienden van Baroeg uitgelegd toen de vraag kwam of er nog ideeën waren voor de tiende editie. Doordat het gelijkvloers is en zonder dranghekken heeft het een soort magische sfeer. Nog altijd vind ik het tof dat Baroeg+Baroeg Open Air-programmeur Leon van Rijnsbergen heeft vertelt in een interview aan Metro dat er bij de Plee Sessies nog het meeste de sfeer hangt van Baroeg. 

Eén van de mensen die het meest los ging bij de Plee Sessies was Puppi de Jong. Geweldig hoe ze altijd iedereen enthousiasme mee rockte! Ik had haar er het liefst nog bij gehad. Gelukkig kunnen we haar eren door het te noemen naar haar: Puppi’s Plee Sessies. Met Puppi spirit!

Over mezelf
Ik denk dat de eerste fascinatie met alternatieve muziek kwam rond The Rasmus op MTV die rond 2003/2004 vaker hits hadden. Daarna ben ik ook andere bands gaan ontdekken (Metallica, Rammstein, Lamb of God, Volbeat’s eerste paar albums en Spiritual Beggars). Door het ontdekken van Clutch ben ik echt fanatiek gaan luisteren en ook Kylesa (waarmee ze touren), Mastodon en Baroness gaan ontdekken). Belangrijk voor het leren kennen van nieuwe muziek was het meehelpen met het radioprogramma Bang Your Radio waar iedere week iemand anders de playlist maakte.

Rond 2009/2010 ben ik voor het eerst meegegaan naar de radio met een vriend die daar techniek deed. Van Martin en ook van Taco heb ik veel geleerd over de techniek bij de radio. In het begin ging ik mee voor de gezelligheid en meekijken. Tatiana en Esther deden de presentatie. Daarna ging ik af en toe helpen met de techniek en later ben ik dit volledig gaan doen, omdat anderen het te druk kregen. Nog een paar jaar later ben ik ook de playlist gaan maken en gaan presenteren. In 2014 hebben we de mogelijkheid gekregen om een podium te hosten bij het Eendracht Festival, waardoor we ook meer punk, rock, hardcore punk en de laatste tijd ook metalcore en deathcore bands konden interviewen uit de regio Rotterdam. Door die breedte qua hardere alternatieve muziek en de nadruk op de lokale scene is het een uniek programma. In april 2020 koos de gemeente voor een andere lokale omroep, waardoor het na elf jaar niet meer in het pand van LON (en later Omroep Zuidplas) radio kon worden gemaakt. Door de contacten die er al lagen kon ik bij Radio Capelle weer Bang Your Radio maken. Iedere dinsdag om 22:00 uur. Je kan online mee luisteren of terug luisteren via: http://radiocapelle.nl/programma/bangyourradio/.

Ik help Francis Pronk (Baroeg+BOA marketeer) – ook al voordat ze bij Baroeg werkte – met Popronde Rotterdam. Een mooie kans om een kroegentocht te doen en veel toffe muziek uit Nederland te ontdekken die op één dag in het centrum van Rotterdam spelen. Met ieder jaar ook een mooie alternatieve line-up. Iedere eerste zaterdag van november in Rotterdam. Verder ben ik hoofdredacteur bij 3voor12 rotterdam waarmee we schrijven over de lokale scene waar veel interessante artiesten zijn. Ik heb het idee dat sinds het wegvallen van de grote podia er even een gat was, maar dat er nu wel meer aandacht is voor het talent van Rotterdamse bodem. Ik ben sinds enkele jaren de Spotify-playlist van Nieuw Uit Nederland gaan bijhouden, omdat ik een overzicht mistte van toffe releases en via het radioprogramma van Conjo op internetzender IndieXL toffe nieuwe bands ontdekte die eigenlijk meer aandacht verdienen.

In 2012 heb ik me opgegeven om te helpen op Baroeg Open Air en het jaar erop ben ik ongeveer tegelijk met Tatiana van BYR begonnen bij Baroeg. Ik kan het iedereen aanraden om het helpen bij Baroeg en Baroeg Open Air. Je leert veel mensen en muziek kennen. Niet alleen van bands die er spelen, maar ook door alle liefhebbers die over muziek praten en alle talloze bandshirts die je tegenkomt. Bovendien kom je altijd wel weer ergens een bekend gezicht tegen bij andere shows in de alternatieve muziekscene. 

Onderstaande playlist is slechts een kleine afspiegeling van wat ik toffe muziek vind. Tegenwoordig heb ik niet een specifieke smaak en hangt het meer af van de manier waarop de band muziek maakt. Ik vind dat er veel toffe bands zijn in Rotterdam, dus ik vind het fijn dat Baroeg daar altijd aan denkt. 

1) Clutch – Impetus (Mijj liefde voor harde muziek is echt begonnen met Clutch. In het begin de rock kant, maar later ontdekte ik het eerste album van Clutch en de eerste EP met meer groovende hardcore. Hier komt denk ik ook mijn liefde voor een goede groove en toffe teksten vandaan)

2) Spiritual Beggars – In My Blood (Menig half uurtje fietsen richting Bang Your Radio heb ik doorgebracht met Spiritual Beggars)

3) Baroness – The Sweetest Curse (Eén van de eerste bands die ik echt ben gaan volgen. Tof dat ze na Metropolis Festival ook in de Maassilo speelden

4) Order of the Emperor – Back To The Roots (Toffe hard rock / heavy metal uit Rotterdam met een mooie combinatie van old school en nieuwe productie. Het debuutalbum Behold heeft een toffe mix van goede rock en een modernere productie van JB van der Wal (ook bassist Dool)

5) Rude Radiation – Concrete Radio (Eén van m’n favoriete shows op de Plee sessies op Baroeg Open Air. Ze hebben o.a. support gedaan voor The Interrupters)

6) Tramhaus – Karen Is A Punk (Tof hoe Rotterdamse bandleden van Pig Frenzy, Goodnight Moonlight en Vulva bij elkaar zijn gekomen. Tramhaus is één van de punk bands om de komende jaren in de gaten te houden)

7) Downcast Collision – Photonic (Eén van de tofste Rotterdamse metal bands. Ze hebben een goed album uitgebracht en op de Plee Sessies een geweldige set gespeeld voor ze gingen touren met Gwar en Voivod)

8) Distant – Hellmouth (Deathcore is één van de tofste nieuwe genres en weer opnieuw aan het opkomen. Distant heeft een maand in Amerika getourd en heeft veel andere shows staan. Mis ze niet op Baroeg Open Air 2022)

9) Subrockers – Subrocker (Geweldig album dat ik nog altijd graag luister van deze band uit (de omgeving van) Rotterdam. Ieder jaar gevraagd voor de Plee Sessies en in 2022 hebben we het eindelijk voor elkaar gekregen en spelen ze op Puppi’s Plee Sessies)

10) Orbit Culture – North Star of Nija (Eén van m’n favoriete nieuwe metal bands en albums van 2020. Eén van de nieuwe bands die over een paar jaar hoog op line-ups kan staan. Met bijvoorbeeld Spiritbox, Lorna Shore en Bleed From Within)

Maak het verschil en word lid van Vrienden Van Baroeg! Lees hier onder meer over de verschillende vriendenpakketten en de bijbehorende kortingen. Heb je nog vragen? Dan kun je e-mailen naar: [email protected].