Interview: Riffsniffer

Riffsniffer presents
– Ik ben Remco. Ik werk al zeven jaar bij Baroeg, begonnen als barmedewerker doorgestroomd naar het MMT team. Vanuit daar ben ik mij met meer inhoudelijke dingen bezig gaan houden. Voordat de huidige vrijwilligerscoördinator er was ben ik dat ook geweest, en gelukkig doet zij dat nu voor het grootste deel. Dat is in het kort mijn achtergrond in Baroeg. 
De liefde voor stoner
– Stoner is al heel lang mijn favoriet en dat begon met bands zoals Electric Wizard, Kyuss en Fu Manchu. Op een gegeven moment ben ik met Leon (directeur/programmeur) gaan zitten over de huidige programmering van stoner. “Door verschillende omstandigheden staan er tegenwoordig minder stonerbands in Baroeg dan voorheen, wil jij me helpen om daar verandering in aan te brengen?,” vroeg Leon mij. En natuurlijk zei ik ja. ‘Riffsniffer presents’ was geboren. 

Vervolgens meldde zich een aantal bands aan en kwam Leon naar mij toe om te vragen of dit past binnen het genre en of het voor Baroeg interessant is. Denkend aan bekendheid, verwachte aantal verkopen, etc. En dat is zo doorgegroeid dat ik sinds de laatste twee met eigen bands kom. Het is eigenlijk meer te zien als een samenwerking. Leon geeft hier mij ook steeds meer verantwoordelijkheid voor, wat natuurlijk ook hartstikke leuk is. Wat wij bijvoorbeeld beiden belangrijk vinden is dat er wel elke avond een Nederlandse band moet optreden zodat zij ook een platform krijgen. 

Verleden, heden en toekomst
– Ja, de naam Riffsniffer… Stoner muziek draait om de gitaarriff. En het opsnuiven van gitaarriffs vond ik dan ook een passende naam die de lading dekt. Het is kort, pakkend en legt het genre in een woord uit. Tijdens Riffsniffer hebben er al een aantal namen gestaan zoals Kal El, Bogwife, Arteaga, Baardvader, Cosmic Debris, Nightstalker, Wo Fat, 1000mods en nog veel meer. Voor de toekomst staan er wel nog een aantal bands op de lijst die ik graag zou willen laten optreden, een daarvan staat 19 juni op het podium: Weedeater. Ik heb zelf een voorliefde voor Zuid-Amerikaanse bands zoals Mephistofeles en Fulanno, Black Furs. Maar ook Duel, The Melvins en Electric Wizard. Eigenlijk alles wat bij Baroeg en de doelgroep past is natuurlijk het doel. Zo heb ik natuurlijk ook een visie voor de toekomst. Pim Blankenstein organiseert het indoor festival Dutch Doom Days en zo zou ik ook wel een Riffsniffer festival willen organiseren en dat er een dikke stoner band op Baroeg Open Air komt te staan, maar dat is voor de toekomst.