Interview: Riffsniffer met Nightstalker en Baardvader

door Colin van Vugt

Onlangs hebben Nightstalker en Baardvader in Baroeg gestaan. Een avondje stonerrock waarbij de muren trilden van de fuzzz. Deze bands hebben een geweldige show opgezet waarbij bezoekers van gingen headbangen en dansen. Een onvergetelijke avond riffsniffers.

Nightstalker

Basgitarist Andreas Lagios vertelde over zijn komst in Rotterdam en het tourleven “We have played in Rotterdam once on our previous tour, and it is always great. It’s great to be in the Netherlands and especially Rotterdam and touring is a great experience for everybody. Although you get a little tired, but it is all worth it. Every night you’re in front of different people and you communicate with them, which is a great experience. So what makes us speciaI? Well, I think everybody is special for themselves, and so are we. The audience feels special to many bands, but it is always nice to discover more and what is so special about them”.

Andreas legt ook uit hoe je het geluid van de band kan definiëren. “It is not Greek rock because we are not singing in the Greek language, it is more international. And yes we could be stoner rock, but we call it heavy rock. It is just rock music with a heavy sound and so it is more accurate to say we are a heavy rock band.”

“Touring life is hard because you’re always on the road. You get to play on stage for an hour and a half and off you go, but at the same time it is fun”. aldus Zanger Argyris Galiatsatos. 

Baardvader

Jelle Scholtes is de zanger en gitarist van de band Baardvader. Dit is hun eerste keer dat ze in Baroeg optreden en Jelle had hier veel over te zeggen. “Ik ben de enige die hier voor het eerst is eigenlijk, en ik moet zeggen dat het echt een vette plek is. Het podium is bijvoorbeeld erg groot, de mensen die hier werken zijn chill en professioneel, het geluid is er goed en de vibe past gewoon goed bij wat wij doen dus dat is gewoon heel vet.”

 

Het begon in 1988…nee dat is een grap.

Jelle Scholtes en basgitarist JP kennen elkaar al langer dan dat de band bestaat vertelt Jelle. “Wij gingen vaak naar een bar in Westland waar veel bands speelden. JP speelde al in bandjes toen ik daar kwam, en ik had zoiets van grote gasten spelen in bands…super vet. En toen ging ik zelf in bandjes spelen, ik leerde JP beter kennen en vervolgens heb ik ook een plaat in zijn studio opgenomen. Zijn band viel op een gegeven moment uit elkaar en toen had ik een eigen show waarbij JP en de drummer kwamen kijken. Toen waren zij van “yo wil je met ons spelen, en zo zijn we bij elkaar gekomen.” Drummer Jeroen Jaquet vertelt over zijn connectie met Rotterdam en de muziek  “Ik ben een import Rotterdammer, ik kom namelijk uit Hendrik Ido Ambacht. Rotterdam is gewoon een mooie stad en heeft altijd een warm welkom en Baroeg is gewoon het hart van de stad. De passie die wij hebben in onze muziek spreken voor veel mensen ook aan denk ik. We maken gewoon een unieke mix van genres en dat werkt.

JP: “Toen ik geluidsman Niek leerde kennen, ontdekte ik pas dat Rotterdam eigenlijk een grotere muziekscene had dan ik dacht. In mijn ogen was het voornamelijk punk en urban en niet veel meer dan dat, maar dat was dus niet zo. We hebben ook meerdere namen bedacht, namelijk: Snorbaby, vervolgens baarmoeder maar uiteindelijk is het toch Baardvader geworden.”

Het geluid van Baardvader

Het unieke en onmisbare geluid van Baardvader is natuurlijk makkelijk te onderscheiden van andere bands. Maar hoe denkt de band daar zelf over? Jelle vertelt hier graag over. “Ik denk dat wij voor een groot deel nadruk leggen op melodieën en op zang. maar vooral ook een goede dynamische mix van zacht en harde stukken in tegenstelling tot andere bands die alleen maar hard of zacht spelen, of geen vocals en alleen maar geschreeuw. De stem ligt hem namelijk in de muziek. De muziek is een muur, en een bed waar de stem in ligt. Het artwork maakt JP allemaal en het mixen, JP is Baardvader eigenlijk. Wij hebben veel inspiratie, Zo heeft JP in verschillende punkbands gespeeld. Maar we proberen vooral onze eigen weg te volgen. Het maakt niet uit wat voor muziek bands maken, als ze  goede energie hebben en het ziet er goed uit dan is het al vet.”