Richard van Dijke

“Het was in de herfst van 1997. Mijn broer Peter had gehoord van een tent in Rotterdam-Zuid die muzikaal wel eens heel interessant zou kunnen zijn. Op een dag gingen we er samen heen. En het bleef niet bij één keer. Er waren diverse thema-avonden die aantrekkelijk waren. Ik herinner me de Black Metal Gathering met dj’s Gorgoroth en Pim, en de 80’s avonden. Er werd al snel gevraagd of ik ook vrijwilliger wilde worden, maar ik woonde in Hellevoetsluis en was afhankelijk van OV. Niet te doen.

Dat was eind 2005 anders. Relatie kapot en in bezit van een busje, volop tijd en mogelijkheden om vrijwilliger te worden. Op 7 januari 2006 had ik mijn vuurdoop achter de bar bij In Control, een cybergothic event met dj’s Argantonis en daVid. Wegens personele onderbezetting werd mijn enige barcollega Ebru door coördinator Armand naar de entree verplaatst, toen nog een tafel met kassa bij de deur, en werd ik na een korte uitleg in het diepe gegooid. Gelukkig had ik al ruime horeca-ervaring. Het beviel zo goed dat ik me voor zoveel mogelijk verschillende avonden bleef inschrijven. Ruim zeven jaar stond ik gemiddeld eens per week achter de bar en later werd ik ook dj, met name bij black metal events. Ik gok dat ik zo’n 350 bardiensten heb gedraaid en zo’n 20 keer als dj fungeerde.

En toen ging ik fietsen, in 2013. Drieënhalf keer de wereld rond, over alle begaanbare continenten. De sporadische weken dat ik in Nederland was pikte ik weer zoveel mogelijk bardiensten mee. De folkpunkavond op 24 januari 2020 moet de laatste keer zijn geweest. Daarna nam de wereld een uiterst dubieuze afslag. Ik hoop dat de mensheid tijdig weer bij zinnen komt, misschien dat ik dan weer voor lange tijd plaats kan nemen achter de bar. Ik moet er eerlijkheidshalve bij zeggen dat het feit dat ik met mijn caravan in het Noorden des lands gestationeerd ben een terugkeer achter de bar momenteel niet eenvoudiger maakt.

Maar gelukkig hebben we de plaatjes nog. Ik heb mijn tien favorieten geselecteerd en gerangschikt. Ik zou er een lang verhaal bij kunnen vertellen maar ik vat het kort samen: het is een episch, duister, strijdlustig, bezwerend, eruptief, opzwepend, etherisch, extravagant, existentialistisch en extatisch lijstje geworden.”