René Veerkamp

In november werd 1987 René Veerkamp als jongerenwerker aangenomen in Baroeg. Behalve het opzetten van werkgelegenheidsprojecten had hij in die tijd onder andere als taak om de programmaraad van Baroeg te begeleiden. De toen nog langharige Veerkamp begon vanaf half 1988 voorzichtig zijn stempel te drukken op de pop programmering door iets geheel anders te proberen, namelijk hardrock en punk/hardcore. Baroeg heeft dankzij René gekozen voor voor harde en alternatieve muziek.

Zo was Rene o.a. verantwoordelijk voor het boeken van de Haagse hardcore band Noisy Act Of Protest, die voor 16 betalende bezoekers en twee honden (echt waar) speelden. De aanwezigen deden van ellende zelfs de tussendeuren van de bar naar de zaal nog dicht. Met de hardrock/metal ging het in die dagen iets beter, want met de Rotterdamse thrash metal band Vulture bleef de teller steken op 140 betalende bezoekers en met glamrockers Vengeance werden zelfs 250 metalheads naar Baroeg gelokt.

In 1991 werden ook de concerten van Sinister (Rotterdamse death metal) en Revelation Time (reggae) goed bezocht. In die periode was René Veerkamp inmiddels tot coördinator benoemd en werden de eerste plannen ontwikkeld om Baroeg uit te laten groeien tot een volwaardig en keihard alternatief poppodium. Een ander hoogtepunt dat jaar was het optreden van Exhorder.

Rene Veerkamp: “Exhorder speelde in 1991 in Baroeg met de lokale Apator in het voorprogramma (toentertijd heette hij nog Quorthon. Hij betaalde Baroeg 50 gulden om op te treden in Baroeg, omdat ik het eigenlijk niet zo zag zitten. Quarthon sprong op het podium en begon wat gruwelijke acties te doen met zijn ontblote pielemoos. De band was verrast net als het publiek, waarvan sommige kotsend de zaal uitliepen. De band was het voorval echter niet vergeten en op de thanklist van hun cd ‘The Law’ werd het genoemd: ‘thx to ex-Quarthon for his public nudity in Rotterdam’.”

Vanaf 1992 stortte Baroeg zich meer en meer op de hardere muziekstijlen en zowel het gemiddeld bezoekersaantal als de frequentie van het aantal concerten werd hoger.

De door René Veerkamp opgebouwde contacten met de grotere Nederlandse en Belgische boekingskantoren begonnen in 1994 hun vruchten af te werpen en met concerten van bands als: Cradle Of Filth, Impaled Nazarene, Hypocrisy, Malevolent Creation, Immortal, Tiamat, Anathema, Enslaved, At The Gates en vele andere buitenlandse death en black metal bands werden grote successen geboekt. Eind jaren negentig was programmeur/coördinator René Veerkamp zo slim om gewoon even twee keer Rockbitch neer te zetten.

Momenteel werkt Rene als programmeur in Musicon in Den Haag. Ondanks dat Rene niet meer in Baroeg werkt, is hij nog wel trouw bezoeker van Baroeg en Baroeg Open Air. Hij heeft voor zijn verdiensten voor Baroeg zelfs een gouden bezoekerspas gekregen waarmee hij altijd +1 naar concerten mag komen.

Maak het verschil en word lid van Vrienden Van Baroeg! Lees hier onder meer over de verschillende vriendenpakketten en de bijbehorende kortingen. Heb je nog vragen? Dan kun je e-mailen naar: [email protected].