Marco van Belle

“Mijn naam is Marco van Belle. Sinds 1993 actief in Baroeg en nog steeds intensief betrokken bij dit geweldige podium op Zuid!

Begin jaren 80 werd ik betoverd door de klanken van The Cure en ruilde ik mijn Nikes in voor punten en kisten. De kleding in mijn kast kende nog maar 1 kleur evenals mijn haar: zwart! Ik leerde wat het woord ‘touperen’ inhield en ik zette mijn eerste stappen in het Rotterdamse nachtleven: Parkzicht, de Vlerk en (als jongen van Zuid) kwam ik wekelijks in ‘De Uitbraak’ aan de Slinge. Eind jaren 80 verdween de, ooit zo geweldige, sfeer in de Uitbraak. Het pand kreeg de naam Pompeï en meer en meer namen de ‘gabbers’ het gebouw over. Om de sfeer van de New Wave avonden in de Uitbraak op Zuid vast te houden begon ik New Wave & Gothic avonden te organiseren in jongerencentrum Quasi aan de Stolwijkstraat. In Quasi beleefde ik bijzonder sfeervolle en gedenkwaardige avonden met soms bijzonder weinig publiek. In een internetloos tijdperk viel het niet altijd mee je publiek te bereiken, zodoende legde ik contact met de Blokhut en Baroeg om gezamenlijk promotie te maken , mijn eerste samenwerking, begin jaren 90, met Baroeg werd het programmaboekje ‘ Inside sOUTh’.

 Gezamenlijk hebben we de eerste karaktertrekken op de alternatieve smoel van Baroeg getekend.

Toen Quasi in 1993 een andere bestemming kreeg was de overstap naar Baroeg snel beklonken. Een sterke 3-eenheid werd geboren met Martijn ‘Sid’ Streefkerk die zich bezighield met punk, Rene Veerkamp met o.a. alle soorten metal en mijn persoontje met New Wave, Gothic en Industrial/Electro. Gezamenlijk hebben we de eerste karaktertrekken op de alternatieve smoel van Baroeg getekend.

Behalve het organiseren van optredens van (latere) grote bands als VNV Nation (hun allereerste show op het vaste land was in Baroeg!), Goethes Erben, Das Ich, Project Pitchfork, The Chameleons, Christian Death, Apoptygma Berzerk en vele anderen heb ik diverse clubavonden opgezet zoals ‘De Alternatieve Dansavond’, Club Regionale’, ‘Gothic Erotic’, ‘Baroeg draait door’ , ‘The Downward Spiral’ en Baroeg langstlopende dansavond (inmiddels ruim 20 jaar!) ’80’s & more!’. Als DJ CO2 heb ik het Baroeg publiek heel wat calorieën laten verbranden op de dansvloer.

Baroeg is nog steeds keihard de alternatiefste!

De groeven op het smoelwerk van Baroeg zijn door de jaren heen steeds dieper gebeiteld door verscheidene mensen. Sinds jaar en dag werk ik samen met de huidige programmeur, Leon van Rijnsbergen, die nog regelmatig een beroep doet op mijn kennis van eerder genoemde genres. Zo ben ik betrokken bij de programmering van Baroeg Open Air waar ik samen met Leon en David Kuiper o.a. het programma van de Electronic Stage vorm geef. Verder maak ik deel uit van het ‘platform van Baroeg’ dat o.a. meedenkt over beleidszaken. Onlangs mocht ik weer eens met mijn bandje Angels & Agony het podium van Baroeg betreden, Angels & Agony is heel de wereld over geweest maar een thuiswedstrijd in Baroeg heeft altijd weer iets extra’s met zoveel vrienden en bekenden!

Het mooiste aan Baroeg vind ik dat iedereen zichzelf kan zijn, ondanks de vrij specifieke programmering en uitstraling van het pand voelen bezoekers zich snel op hun gemak. De sfeer en gastvrijheid bij concerten en dansavonden is en blijft uniek in Rotterdam.
Ik adem Baroeg en als vriend van Baroeg ben ik trots dat ik het ambassadeurschap mag vervullen want Baroeg is nog steeds keihard de alternatiefste!”

Maak het verschil en word lid van Vrienden Van Baroeg! Lees hier onder meer over de verschillende vriendenpakketten en de bijbehorende kortingen. Heb je nog vragen? Dan kun je e-mailen naar: vrienden@baroeg.nl.