Laura van Roosendaal

“Hoi lieve mensen! Ik ben Laura. Misschien heb je mij op de laatste edities van Baroeg Open Air wel eens gezien bij de infostand. Of bij de entree van Baroeg natuurlijk. Ik ben al 21 jaar samen met Bob, die kennen jullie dan ook vast wel, want meestal draaien we onze entree diensten lekker samen. We hebben een zoon van 19, Daemon. Hij is vanaf zijn veertiende mee geweest naar Graspop en ook de laatste paar BOA’s was hij er bij.

Bij Baroeg werken voelt als thuiskomen. Awesome collega’s, heel divers publiek met veel verschillende muzieksmaken, maar allemaal houden we van Baroeg. Het opbouwen van Baroeg Open Air is iets waar ik vreselijk naar uitkijk. Daar is voornamelijk het roepen van “Hoerenpoep” zo’n beetje ontploft.

Hoerenpoep is een woord waar een heel verhaal achter zit, met de oorsprong op Graspop Metal Meeting 2001, waar toen voor het eerst een camping bij was. Ik heb lang niet geweten wat “poepen” betekent in België, waardoor ik mezelf, met uitgekookte hulp van Bob, twee jaar lang in de maling heb genomen. Waarom maakt niet zoveel uit, maar ik vond dat ik aan mensen, vooral mannen, kon zien of ze die dag wel een goede grote boodschap hadden gedaan. Het verschil tussen een man nog in de rij voor de dixi en de opluchting achteraf is echt groot. Ik heb mij daar best even mee bezig gehouden en ben dus in het wilde weg aan mensen gaan vragen of ze lekker gepoept hadden die dag… met alle gevolgen en boze dames van dien.

Ik begreep heel lang niet dat sommigen als een tijgerin opsprongen en dan in het Vlaams tekeer gingen. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om dat aan hun vriend te vragen. Ik, met die hardnekkige plaat voor mijn kop, heb dat zeker twee jaar volgehouden. Wat hebben we gelachen toen ik uit de droom geholpen werd zeg. Bob pleurde bijna van z’n kruk. Die kerel zei dat ik dat vorig jaar ook al had gevraagd en hij het toen ook echt wel, ja… op zijn Belgisch begreep…Nou, het feit dat ‘poepen in het gras’ over de grens zoiets anders betekent heeft mij flink geamuseerd. Er wordt van alles geroepen op Graspop, dus ik riep lekker mee.

Ik vond mezelf nog steeds erg grappig en met mijn nieuw verworven kennis van de Belgische taal en uiteindelijk de ingekorte leus: “Hoerenpoep”. En die bleef hangen….Ja, niet helemaal beschaafd, maar het bekt zo lekker. Trouwens, voor beschaafd moet je niet op Graspop komen en dat is nu juíst de charme: Lekker ongegeneerd allemaal dingen brullen naar elkaar, tot er geen geluid meer uit je strot komt, helemaal schor en voldaan naar huis. In de tijd dat ik bij Baroeg werkte, en tijdens het bouwen van BOA, omdat je dan nogal eens krachttermen gebruikt, is het Hoerenpoep roepen helemaal ontploft eigenlijk.

In 2019, zouden er een behoorlijk grote groep vrijwilligers én Vrienden van Baroeg naar Graspop gaan en het leek me grappig als ik ineens ergens heel hard iemand ánders Hoerenpoep hoorde roepen, want dat zou wel moeten betekenen dat er ergens een Baroegiaan staat te zwaaien. Wij staan de laatste jaren op de Inter camping, waar bijna iedereen die op de Boneyard slaapt langs moet. En ik dacht, laat ik een vlag op een stok doen, met Hoerenpoep erop. Dan weten ze in ieder geval waar de tent staat .. maar de vlag had wel een mascotte, figuurtje of dergelijks nodig, want alleen maar het woord Hoerenpoep, indien verkeerd opgevat in allebei de talen, kon weleens voor onaangename verassingen zorgen. En dan een mooi gemaakte vlag met een grappig figuurtje, Hoerenpoepie, met het woord erboven leek me een geweldig idee! Dankzij een hele creatieve Baroeg collega/vrijwilliger, die mijn ideeën heel goed begreep, is uiteindelijk onze lieve, sexy, poepige Hoerenpoepie ontstaan! Helaas, doordat ze pas thuisbezorgd werd toen wij al onderweg waren, en nu met al dat uitstel… Is ze nog helemaal niet op Graspop geweest! Gelukkig heb ik haar wel mee kunnen nemen naar Baroeg Open Air.

Wat hebben we een lol gehad met Hoerenpoepie op het veld, met nieuwe én oude vrienden op de foto. We hebben vreselijk hard gelachen als mensen vroegen waar het in vredesnaam vandaan komt. Het is minder vies dan men denkt gelukkig. Want wat er ook gebeurt: Hoerenpoep is alleen maar grappig, omdat je er figuurlijk alles van kan kleien. En met ziektes gooien is ook maar zo hatelijk. Maar op het moment dat Hoerenpoep letterlijk wordt… is het bonus niet meer grappig .

Ik heb voor het eerst in mijn leven een playlist moeten maken. Ik kan niet goed kiezen, dus die is nogal lang en bestaat vooral uit nummers waar ik goede herinneringen aan heb, regelmatig naar luister en gewoon blij van word. Ik hoop iedereen snel weer te zien, dat kleine voorproefje bij BOA XS, smaakt bonus naar meer! Tot dan: No worries mensen: Hoerenpoep bederft niet!”