Bas Vonk

“Bonjour,

Mijn naam is Bas, sinds een jaar of drie onderdeel van het klusteam van Baroeg, maar beter bekend als de terrein/bouw coördinator van Baroeg Open Air. Ik moest toch even goed graven in mijn geheugen welk jaar ik begonnen ben bij BOA, maar volgens mij was het 2013 toen Moonspell headliner was. Ik was al wel eerder naar BOA geweest als bezoeker, maar dat jaar had ik mezelf opgegeven als vrijwilliger om te komen opbouwen en ‘s nachts de wacht te houden. Ik heb het toen zo erg naar mijn zin gehad dat de week rondom BOA elk jaar weer dik gedrukt in de agenda ging. Door de jaren heen begon ik mij steeds meer en meer te bemoeien met het aansturen van de bouwploeg. BOA was inmiddels al verre van het enige feestje wat ik bouwde op jaarlijkse basis, dus de meeste van mijn collega’s namen dat geblaat van mij wel voor lief, want soms zat er zowaar iets zinnigs tussen.

2016 was mijn eerste jaar als officieel aangewezen coördinator en wat een jaar was dat. Iedere dag in de regen, tankwagens af en aan om het water uit het park te pompen, rijplaten die wegdreven, iedereen enkel diep in de modder en dan maar proberen iedereen gemotiveerd te houden en uit te komen met je planning. Dat was een zwaar jaar, maar we kregen het toch mooi voor elkaar. En zoals het hoort brak de zon een half uur voor openingstijd door.

Er werd mij gevraagd om even wat leuke anekdotes op te schrijven. Ik denk dat ik wel een heel boek zou kunnen schrijven met alle ongein en mooie momenten die ik door de jaren heen heb meegemaakt in het Zuiderpark: een bouwhek gebruiken als slee, het traditiegetrouw zaterdagnacht voedselgevecht, het kampioenschap voorhamer gooien, Ricardo z’n gebroken neus nadat ik een flesje water naar hem gooide, die gare witte bus van Korpershoek (rip) enzovoort, enzovoort.

Maar voor mij persoonlijk is mijn mooiste BOA/Baroeg moment 17 september 2018, twee dagen na BOA, toen de vonk oversloeg tussen mij en Nazarela.

We waren net de laatste materialen in het Zuiderpark aan het afbreken toen Nazarela aan kwam wandelen met taart. Ik belde snel naar Baroeg dat we na afloop met een kleine groep naar Baroeg  kwamen om bier te drinken en taart te eten. Een paar potjes voetbal in de zaal verder begon er toch een behoorlijke klik te groeien tussen ons. Na een beetje verlegen naast elkaar zitten in het rookhok, pratend over muziek, hadden we allebei heel goed door dat er een behoorlijke spanning tussen ons gaande was. Fast forward: een paar weken later hadden we onze eerste date in Baroeg en inmiddels zijn we al zo’n drie jaar gelukkig samen. Baroeg Open Air was altijd al het hoogtepunt van mijn jaar, maar 2018 heeft een extra gouden randje gekregen.

Goed, muziek. Mijn muzieksmaak is nogal breed. Ik kan dagen hebben dat ik van house, naar 50’s rock ‘n roll, naar black metal, naar ska, naar Noorse folk ga om vervolgens ineens terecht te komen bij hiphop en daarna weer door te shuffelen naar death metal. Ik vond het dus ook erg lastig om even een klein lijstje in elkaar te flansen. Jullie zullen het dan ook met dit bij elkaar geraapte zooitje moeten doen:”