Rob van der Loo

Bassist Epica
Vorige bands: MaYaN, Delain, Sun Caged e.a.
Docent Metal Factory
Oprichter Rock Central

“Wat leuk dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken.” Een uitspraak waar ik eerlijk gezegd niks mee kan. Ik heb muziek namelijk nooit als een hobby gezien. Ik beschouw het als een passie. Maar wanneer komt nou dat punt dat je van “hobbyist” overschakelt naar “prof” muzikant? Of beter gezegd: Wanneer neem je de beslissing om alles opzij te zetten om een poging te wagen deze ambitie waar te maken? Voor mij was dat toen ik eind jaren 90 bij de progressieve metalband Sun Caged ging spelen.
En waar was een van onze eerste shows? Juist, in Baroeg…

Een “metal schuur” waar de meest duistere en obscure bands speelden.

In die dagen stond Baroeg bij ons vooral bekend als een “metal schuur” waar de meest duistere en obscure bands speelden. Er stond ons dus wat te wachten met onze nogal gelikte, frisse muziek. Tel daarbij op dat we uit de provincie kwamen en ons nooit echt op ons gemak hadden gevoeld daar in die grote havenstad… Maar niks bleek minder waar, want we werden met open armen ontvangen door het nogal excentrieke personeel. En ’s avonds zetten we de tent volledig op zijn kop en verkochten we onze merchandise helemaal uit. En ja, zelfs vandaag de dag zijn onze bandstickers van die show nog te vinden in alle uithoeken van Baroeg. Best knap omdat Baroeg al wat opknapbeurten heeft gehad…

Anyway, inmiddels zijn we meer dan 15 jaar verder en kan ik mezelf al ruim 8 jaar “import-Rotterdammer” noemen. Ik woon op nog geen 10 minuten van Baroeg af. Ik ben de tel kwijt geraakt van het aantal shows dat ik er heb gezien. En hoeveel mensen ik er heb leren kennen. Ook heb ik samen met Baroeg en SKVR het intiatief Rock Central uit de grond gestampt. Hierbij bieden we lokale rockmuzikanten muziekles, bandcoaching en een podium om hun muziek uit te voeren aan.

“Oh, that place!” hoor je dan. Soms met een gefronste wenkbrauwen, maar vaak met een grote glimlach.

Uiteraard kan ik ook met trots zeggen dat ik de wens om fulltime muzikant te worden hebben weten te vervullen. Ik reis de hele aardkloot af om op te mogen treden. En weet je wat nou grappig is? Overal waar ik kom kennen muzikanten of crewleden die zogenaamde “metalschuur” in Rotterdam wel. “Oh, that place!” hoor je dan. Soms met een gefronste wenkbrauwen, maar vaak met een grote glimlach. Ze hebben er toffe mensen leren kennen en tot in de late uurtjes doorgezakt aan de bar.

De ene dag spreek je de drummer van Cradle of Filth in Jakarta. De volgende keer de zanger van Moonspell in Chicago. Maar hoe vaak heb ik inmiddels al kunnen zeggen: “See you at your show at Baroeg in a few weeks.”
Dat muziek mensen samen brengt, wisten we al. In dit geval kunnen we zelfs zeggen dat Baroeg mensen samen brengt… Niet alleen lokaal, maar vooral ook internationaal! Niet vanzelfsprekend maar ronduit bijzonder. Niet slecht voor een “metalschuur”. Sterker nog, dat moet echt in stand worden gehouden en daarom ben ik ambassadeur van Baroeg geworden…

Maak het verschil en word lid van Vrienden Van Baroeg! Lees hier onder meer over de verschillende vriendenpakketten en de bijbehorende kortingen. Heb je nog vragen? Dan kun je e-mailen naar: [email protected].