Jos Wagenaar

” Hoi beste mensen, Jos hier!

Aan mij de grote eer om een stukje te mogen schrijven voor de Vrienden van Baroeg! Sinds mei 2016 ben ik Vriend van Baroeg. Tijdens een evenement vanwege het 35-jarig jubileum van Baroeg stond er een stand van de VvB en ik ben gelijk lid geworden. Wie mij lid gemaakt heeft weet ik niet eens meer…. Reden voor mijn lidmaatschap was dat Baroeg zich richt op het genre waar mijn harde hart ligt en ik het belangrijk vind “de goede zaak” te steunen zoals ik het noem. Het was nog een klein vriendenclubje weet ik nog, mijn nummer werd G45.

Mei 2016 was ook de allereerste keer Baroeg voor mij als knaap uit Friesland. Geen idee welke bands er toen speelden trouwens maar dat maakt mij over het algemeen vrij weinig uit. Eigenlijk kom ik vaak voor de goede sfeer, gezelligheid en om de vele bekenden te zien die ik in de loop der jaren in Baroeg heb leren kennen. In Baroeg maakt het niet uit wie je bent of waar je vandaan komt; iedereen is gelijk en dat maakt het ook zo’n fijne plek om naartoe te gaan.

Het mooie aan Baroeg vind ik ook dat het niet een nieuwbouw poppodium is. De nieuwbouwpoppodia missen een bepaalde sfeer (vind ik), hebben niet het rauwe karakter van het pand en ogen te klinisch. Baroeg is lekker donker, knus klein, ademt geschiedenis en heeft het kroegkarakter waar ik liefhebber van ben.

Sinds kort (oktober 2022) ben ik lid van het VvB team. Geweldig gaaf natuurlijk en wat precies mijn rol wordt? Geen idee. Mijn idee erbij is dat ik mijn kinderlijke geest de vrije loop kan laten en mee ga denken over leuke evenementen voor de Vrienden, hoe er meer bekendheid aan de Vrienden van Baroeg gegeven kan worden en hoe alle Vrienden betrokken blijven bij de club. Wat ik ook belangrijk vind is een soort van maatschappelijke betrokkenheid vanuit de Vrienden van Baroeg. Of, en hoe, dit op poten gezet kan worden, daar moet over nagedacht worden. Ik heb er in ieder geval zin in!

Het is leuk van het vanuit de Vrienden van Baroeg dingen worden georganiseerd zoals de jaarlijkse borrel, kroegentocht, discgolf etc. De eerste Vrienden borrel herinner ik mij nog goed; niemand kende elkaar echt en veel mensen waren nog wat onwennig. Het jaar daarop was de club al groter en was het “grote onbekende” bij de aanwegen verdwenen en nu is de jaarlijkse Vriendenborrel een vaste waarde waar (bijna) iedereen naar uitkijkt. Een mooie groei! Zelf vind ik het erg leuk om aan te haken bij de borrels en kroegentochten. Wat ik een sterk punt vind is de betrokkenheid die getoond wordt vanuit de Vrienden van Baroeg waarbij de focus ligt op het “geestelijk welbevinden” van de Vrienden binnen de club en het naar elkaar omzien in deze tijden.

Het is leuk om te zien hoe er dankzij de Vrienden van Baroeg vriendschappen en kennissen zijn ontstaan. Volgens mij is het ook mogelijk om de liefde te vinden binnen de vriendenclub dus heb je een single vriend, vriendin, neef, nicht, broer of zus en deze houdt van het harde genre? Neem hem/haar
een keer mee naar Baroeg en een lidmaatschap (en de liefde) kan geregeld worden, hahaha. 😉

Voor dit verhaaltje is mij gevraagd naar mijn favoriete concerten in Baroeg….. Luus (mijn lieve vrouw:)) en ik kwamen een keer eerder terug van een vakantie en konden toen het concert van Flotsam & Jetsam bezoeken en Helstar stond in het voorprogramma. Die avond is mijn liefde voor Helstar ontstaan en ik werd omver geblazen door de stem van James Rivera, echt geweldig. Achteraf nog een shirtje gekocht, wat met de band gekletst en een mooie foto gemaakt. Ook de Rotterglam edities zijn qua muziek erg fijn, omdat met jaren 80 hardrock/glam metal de liefde voor het genre is begonnen.

Eigenlijk vind ik qua metal bijna alle genres wel te pruimen behalve death en grindcore. De liefde ligt bij 80’s hardrock/metal, thrash metal en power metal (niet de cheesy power metal trouwens). Trouwens, naast metal kan ik andere goede (pop)muziek en alles waar een goede melodie in zit ook enorm waarderen. O ja, en als oud gabber kan ik van een goede pot 90’s hardcore(house) ook zeker erg genieten maar een hele nacht is niet meer vol te houden op mijn oude dag, haha.

Nou mensen, als jullie je door mijn verhaaltje heen geworsteld hebben is het nu tijd voor mijn top10 playlist. De nummers die in de lijst staan zijn een momentopname want per periode kunnen mijn favorieten verschillen. Uiteraard mag Iron Maiden niet ontbreken, Up the Irons! Ik zou zeggen, geniet van de playlist…. of niet 😉 en tot ziens in Baroeg onder het genot van een lekker biertje en goede muziek!”

Maak het verschil en word lid van Vrienden Van Baroeg! Lees hier onder meer over de verschillende vriendenpakketten en de bijbehorende kortingen. Heb je nog vragen? Dan kun je e-mailen naar: [email protected].