Sloop Baroeg een feit

Punkers, hardrockers en metalliefhebbers kijken met pijn in hun hart naar de sloop van poppodium Baroeg. De plek voor harde alternatieve muziek. Een tweede thuis voor veel bezoekers. Ook voor Erik de Boer. Hij neemt nog een stuk beton mee naar huis. “Deze steen is een stukkie historie. Als die zou kunnen praten!”

Een sloopgrijper schraapt met veel kabaal stenen van de muur. Een muurtekening van een blauwe draak breekt in tientallen stukken. Het graffiti-kunstwerk bij de ingang is veel mensen erg dierbaar. Ook voor Laura van Roosendaal. Ze staat in een zwart Baroeg-shirt op het puin om een aantal mooie stenen te redden. Als herinnering voor haar en alle andere vrijwilligers bij de muziektempel.

Ze heeft er heel veel avonden doorgebracht. Het is een groot gedeelte van haar sociale leven. Het gemis is dan ook groot. Iedereen kan zichzelf zijn in Baroeg, vertelt de muziekliefhebster. “Iedereen heeft wel wat en dat maakt hier helemaal niet uit. Het is hier één voor allen, allen voor één. Lekker op z’n Rotterdams.”

Verdrietig afscheid

Sinds 1981 is Baroeg hét podium voor alternatieve muziek in Rotterdam. Baroeg is zelfs Cultureel Rotterdams Erfgoed. Het in het oog springende pand van het poppodium, dat oorspronkelijke diende als jeugdcentrum, is inmiddels erg verouderd en ‘nodig aan vervanging toe’. Zodra de sloop klaar is, start de bouw van het nieuwe pand op dezelfde plek. Het nieuwe ontwerp is getekend door het Rotterdamse architectenbureau Diederendirrix. In 2025 moet de nieuwe muziektempel klaar zijn.

Voorzitter Frank van Hekezen staat met dubbele gevoelens op het sloopterrein. Afscheid nemen van het pand is verdrietig. Maar hij kijkt ook uit naar het nieuwe gebouw met een mooie concertzaal.

De faciliteiten van het oude pand blijven achter, en dan met name die voor de artiesten. De kleedkamers zijn bijvoorbeeld klein en verouderd. “En de douche zit in een soort beheerdershok. Dat is niet meer van deze tijd. Zeker als je kijkt naar andere poppodia.”

Nieuwe pand ook fantastisch

Tientallen Baroeg-vrijwilligers zijn op de start van de sloop afgekomen. Simone Vinke staat achter het rood-witte afzetlint met kleine brokken beton in haar hand. Ze heeft de afgelopen nacht slecht geslapen. “Dit is het laatste stukje van het afscheid. Ik ben blij dat we op weg zijn naar het nieuwe pand.” Ze kijkt er enorm naar uit.

Erik de Boer staat naast haar en heeft zijn jeugd doorgebracht in het poppodium aan de Spinozaweg. In zijn hand heeft hij een grote steen. Het ‘relikwie’ krijgt een mooie plek op zijn wc. “De sloop is bijzonder om mee te maken. Je denkt: ‘Het is maar een gebouw’. Toch doet het zeer.”

Vrijwilliger Rob Littel vult hem aan: “In dit pand zit zoveel historie. Het is opgebouwd door al de mensen die hier nu ook staan. Het zijn aparte mensen, waar anderen misschien van zeggen: ‘Wat een raar volk’. Maar deze mensen maken Baroeg. Het nieuwe pand wordt ook weer fantastisch. Dat komt niet door de bakstenen, maar door de mensen.”
Bron: Rijnmond